ZAJEZDY.NET - Portugalsko - Lisabon a Porto

May 19.

Portugalsko - Lisabon a Porto

Blog

Konec světa a nádherné Fado

Navštívily jsme tajemné město Lisabon a kolébku Portského vína Porto. Uchvátila nás nádherná Sintra - místo Portugalských králů a nejzápadnější místo kontinentální Evropy Capo de Roca. Přijměte naše poznání a podívejte se na naše tipy co navštívit.

 

 

Lisabon

Je krásné a unikátní město, které si Vás podmaní svou moderní architekturou, památkami, řekou Tejo a hlavně přátelskými Portugalci. Název Lisabonu se Portugalsky píše Lisboa a čte se přibližně "ližbó". Tak jako Londýn má své autobusy a Benátky gondoly, tak Lisabon má své nádherné historické tramvaje. Najdete zde nejdelší most Evropy nesoucí jméno významného Portugalského objevitele, mořeplavce Vasco De Gamy. Most měří úctyhodných 17 km přes řeku Tejo a stěží se dá dohlédnout druhého konce mostu. Navštivte Lisabon, skvost Evropy a vychutnejte si západy slunce u podmanivých melodií fado.

 

 

Pastéis de Belém - Koláčky z Belému

V Lisabonu musíte ochutnat pravé tradiční koláčky z Belému. Ty nejlepší najdete v cukrárně přímo na ulici vedle Kláštera svatého Jeronýma, která je vyrábí již od roku 1837. Koláčky, které jsou z výborného žloutkového krému v košíčku z listového těsta jsou zde čerstvě upečeny a přinesou vám je ještě teplé. Cukrárnu doporučujeme navštívit co nejdříve ráno, později zde bývají v sezóně dlouhé fronty.

 

     

   

Klášter svatého Jeronýma

Monumentální klášter zasvěcený svatému Jeronýmovi nechal postavit v roce 1511 král Manuel I. Portugalský jako výraz díků za šťastnou výpravu Vasco da Gamy do Indie. Klášter stojí na místě, kde se právě Vasco de Gama modlil před vyplutím do Indie. Celá nádherná stavba byla financována z obchodu s kořením. Před samotnou stavbou kláštera zde stála kaple Ermida do Restelo, kterou založil Jindřich Mořeplavec. Stavba je nádhernou ukázkou goticko-renesančního manuelského stylu, který lze vidět i na dalších stavbách v Portugalsku. Pro tento styl jsou typické ornamentální motivy na stavbách mezi které patří korály, větve, chaluhy, stromy, artyčoky, gránátová jablka, šišky, šneci a hlavně národní symbol armilární sféra což byl navigační přístroj. Vstup do klášteru je placený a je opravdu fascinující, ale bohatě vám postačí prohlídka kostela, která je bezplatná. V kostele naleznete hrob mořeplavce Vasco da Gama a významného spisovatele Luíse Vaz de Camões. Klášter je společně s Belémskou věží na seznamu UNESCO.

 

     

 

 Věž Torre de Belém

Významnou stavbou v Belému nedaleko Kláštera sv. Jeronýma je věž Torre de Belém. Věž sloužila jako pevnost a maják a patří k nejdokonalejší ukázce manuelského stylu v Lisabonu. Právě odsud kdysi vyplouvali všechny výpravy na průzkumné plavby včetně slavného mořeplavce Vasco da Gamy. Věž kdysi stávala na ostrově, snad až uprostřed řeky, ale staleté nánosy bahna a obrovské zemětřesení v roce 1755 zapříčinilo spojení věže s pevninou.  Řeka Tejo, která je velmi široká a právě zde se za pár kilometrů vlévá do oceánu tekla ještě o 400 metrů dále až u Kláštera sv. Jeronýma. Dnes je celé nábřeží krásně upraveno, je zde park, nádherná promenáda s kavárnami, a působivé náměstí Praca do Império. Určitě se zastavte i u monumentální památníku zámořských objevů, který je opodál.

 

     

 

Památník zámořských objevů

je významnou dominantou belémského nábřeží. Jedná se o 52 metrů vysokou stavbu ve tvaru karavely, kde po stranách je portugalský znak a nad vchodem visí meč avizské dynastie. Na přídi stojí Jindřich Mořeplavec držící karavelu v ruce, za ním pak ve dvou řadách stojí sochy portugalských hrdinů spjatých s touto epochou. Na severní straně pomníku byl z dlažebních kamenů vytvořen obrovský námořní kompas.  Památník má celkem šest pater a z jeho vrcholu se můžete pokochat nádherným výhledem na Belém a panoráma řeky Tejo. Památník nechal postavit v roce 1960 při příležitosti pěti set letého výročí smrti Jindřicha Mořeplavce diktátor Antonio Salazar de Oliveira.

       

 

 

Centrum Lisabonu - čtvrť Baixa

Srdcem Lisabonu je čtvrť Baixa, která byla komplet přestavěna Murquesem de Pombalem po velkém zemětřesení v roce 1755. Cílem bylo zničené centrum přestavět v co nejkratší době a to ve strohém, jednoduchém, nenákladném a lehce proveditelném stylu. Dnes zde najdete kavárny, restaurace, obchody a banky. 

 

     

 

Výtah Santa Justa

Atrakci jménem výtah Santa Justa nesmíte vynechat i když zde pravděpodobně narazíte na nemalou frontu. Toto umělecké dílo nacházející se v centru Lisabonu však stojí za to vidět i bez svezení. Výtah má dvě dřevěné kabiny, které se navzájem vyvažují a do každé se vejde 25 osob. Samotný výtah měří 45 metrů a dopravuje cestující ze čtvrti Baixa do výše položené čtvrti Bairro Alto.  Stavba výtahu započala roku 1900 a byla dostavěna 1902 podle návrhu inženýra Raula Mesniera de Ponsarda. Pokud budete mít celodenní lístek na metro tak máte toto elegantní umělecké dílo k použití zadarmo a určitě stojí za vidění tento zázrak průmyslového věku už kvůli nádherné vyhlídce v horní stanici.

     

 

Tramvajová doprava

V Lisabonu nesmíte opomenout adrenalinovou jízdu historickou tramvají. Tyto nádherné kousky staré i sto let mají silné motory a brzdy díky čemuž zvládnou neuvěřitelné stoupáky. Nejlepší jízda je tramvají číslo 28, která vyjíždí z náměstí Praca da Figueira  ve čtvrti Baixa a proveze vás klikatými uličkami čtvrtí Baixa, Bairro Alto a Alfami starého Lisabonu.

I na tuto tramvaj platí celodenní jízdenka MHD.

     

 

Praca do Comércio - Palácové náměstí

Tento název dostalo náměstí po královském paláci Palácio da Ribeira, který zde stál až do rána 1. listopadu 1755, kdy ho zničilo velké zemětřesení. Většina návštěvníků, právě zde připlouvali po moři přes řeku do města. Krásné obrovské náměstí i dnes působí dojmem vstupní brány do města. Uprostřed náměstí, které obklopují ministerské budovy z 18. století stojí nádherná bronzová socha Doma Josého I.

     

 

Lisabon Sintra

 

Dle našeho mínění jedno z nejkrásnější místo. Není divu, že si toto místo zamilovali Maurové a po dobytí v roce 1147 i portugalští králové.  Tak romantické místo naleznete jen stěží, spousty budov se dochovali až do dnešních dní díky čemuž byla Sintra zapsána na seznamy památek Unesco. Sintru najdete nedaleko Lisabonu na svazích žulového pohoří Serra de Sintra. Na zalesněných kopcích různorodých stromů z celého světa stojí nádherné staré paláce a panské domy s nádhernými vyhlídkami do širého okolí. V centru Sintry stojí královský palác, díky svým dvěma velkým kuželovým komínům jej jistě poznáte. Nejstarší památkou je nepřehlédnutelný Maurský hrad postavený v 8. století na vrcholu pohoří. 

 

Capo de roca

 

Nedaleko Sintry je nejzápadnější výběžek Evropy, kterému se dlouho věřilo, že je koncem světa. Toto místo, které se vyznačuje nádhernými výhledy, rozeklanými útesy vysokými až 100 metrů, krásným majákem příznačně popsal básník Luís de Camões, který řekl, že je to místo „kde země končí a moře začíná“ (portugalsky: „Onde a terra acaba e o mar começa“).

     

Porto

Druhé největší město Portugalska si určitě zamilujete, nejen pro výborné Portské víno, ale také pro jeho nezapomenutelnou atmosféru, architekturu a polohu na břehu řeky Douro u jejího ústí do Atlantského oceánu. Zajímavostí je, že odsud vznikl název celé země, když se spojily původní dvě římská města Porto a Cale. Samotné město je zapsáno na seznamech památek Unesco.

 

     

 

 

Katedrála Sé

Tato dominanta města byla vystavěna na přelomu 12. a 13. století. Z náměstí před katedrálou jsou nádherné výhledy na staré město a řeku Douro. Poblíž katedrály je krásné železniční nádraží Sao Bento z přelomu 19. a 20. století, které je vyzdobeno množstvím azulejos od Jorgeho Colaca.  Toto nádraží je dnes vyhledávanou technickou a uměleckou atrakcí Porta.  Pod katedrálou se rozkládá historická čtvrť Barredo, jejíž historie sahá daleko do středověku. Najdete zde malá náměstíčka, křivolaké uličky, renesanční jezuitský kostel Igreja dos Grilos a také zajímavé muzeum portugalského básníka Guerry Junqueira. V centru města pak určitě navštivte náměstí Praca de Liberdade s radnicí mající 70 metrů vysokou zvonicí a kostel Igreja dos Cléricos z 18. století s výraznou věží Torre dos Cléricos, která se svou výškou 75 metrů patří k nejvyšším v celém Portugalsku. 

     

 

Portské mosty

Portem dříve procházelo několik obchodních stezek, pro které bylo velkou překážkou hluboké údolí řeky Douro. Díky tomu, můžeme dnes obdivovat úžasné mosty přes řeku Douro. Autorem jednoho z nich je také Gustav Eiffel, který zde postavil roku 1877 celokovový železniční most Ponte de Dona Maria. Ještě zajímavějším stavbou je však most od jeho učence Ponte de Dom Luis I. z roku 1886 díky dvěma patrům.

     

 

Portské víno

Vinné hrozny portského vína se pěstují v údolí DouroValley, asi 100 kilometrů na východ od města směrem ke Španělsku. Sklízejí se mezi zářím a listopadem, kdysi se sváželi na lodích po řece Douro do Porta, dnes se již vozí kamiónovou dopravou. Portské víno je známé pro svoji sladkost a vysokou hladinou alkoholu. To je způsobeno přidáváním pálenky, aby se víno nekazilo. Hrozny vinné révy se nejdříve vylisují a vyfiltruje se z nich mošt, který se nechává zkvasit v uzavřených nádržích.  Po 5-6 dnech, kdy se přeměňují cukry ve víně v alkohol, se vinný mošt přečerpá do dubových sudů, ve kterých je už připravena dvakrát destilovaná vinná pálenka, která okamžitě přeruší kvašení. Sklípky s portským vínem najdete přímo v centru Porta při levém břehu řeky Douro nedaleko dvoupatrového mostu Ludvíka I.  Místní vinaři vás rádi pozvou na ochutnávku nebo na exkurzi do jejich sklípku, kde máte možnost ochutnat opravdu pravé portské víno.

 

Najdeme Vám dovolenou dle Vašich představ