ZAJEZDY.NET - Santorini - ostrov kostelů a západů slunce

May 19.

Santorini - ostrov kostelů a západů slunce

Blog

Slunce, Láva, Víno a dobří lidé

Navštívily jsme nádherné Santorini, kde jsme viděli sopečné ostrovy Palea Kameni a Nea Kameni, koupali se v termální mořské vodě, objevovali krásy měst Fira, Oia, Kamari a Perissa. Nezapomenutelné západy slunce, architektura, historie, výborné víno a příjemní lidé je důvodem, proč tento nádherný ostrov musíte určitě navštívit. Přijměte naše pozvání a podívejte se na naše tipy co navštívit.

Santorini neboli Thera

Santorini dříve a dnesNevelký, ale nádherný a tajemný ostrov Santorini je součástí Kyklad, ale od ostatních ostrovů se velmi liší díky strašlivé události 1500 let    před Kristem. Je tvořen hustou lávou z vulkánu, který pochází ze žhavého zemského jádra. Vysoké rudé, černé a hnědé útesy s kontrastem sytě modrého moře a nádherných staveb na útesech v Kykladském stylu vytváří divokou a působivou krásu, kterou nikde jinde na světě nenajdete. Dnes tato krása zahání hrůzu z noční můry zrození ostrova díky čemuž je Santorini nejnavštěvovanějším ostrovem celého Řecka. V době, kdy se ještě ostrov jmenoval Strongyli (Okrouhlý) zde žila a vzkvétala nádherná civilizace Théřanů pod stálou hrozbou vulkánu. Tato hrozba byla naplněna 1500 let před Kristem strašnou erupcí vulkánu, kterou předcházelo velmi silné zemětřesení. Jednalo se o nejstrašnější známou erupci na světě jaká byla zaznamenána. Zkáza měla hrůzný rozsah, celá střední část ostrova vyletěla do povětří a potopila se hluboko do moře. Vznikla tak rozsáhlá prohlubeň, která z části zůstala na povrchu a zčásti byla zatopena mořem. Této prohlubni se vědecky říká KALDÉRA. Tato prohlubeň je společně s kaldérou jezera Oregon největší na světě. To jak vypadá dnešní Santorini je přímým výsledkem děsivé události výbuchu sopky. Dnes tak uvidíte nad vodou tři ostrovy Thera, Therasia a Aspronisi, které uzavírají kaldéru jako věnec. Dnes už víme, že ničivá erupce na Théře zničila i Minójskou civilizaci na Krétě díky obrovským vlnám Tsunami. Když na Santorini explodoval vulkán ponořilo se do vody 83,52 km2 do hloubky 300 až 400 m. 

 

Náhlé vzedmutí tak velkých vodních mas způsobilo obrovské vlny Tsunami o výšce 210 m, kdy u břehů Kréty měl ještě víc jak 70 m. Pro lepší představu síly výbuchu bylo vědecky dokázáno, že zvuk výbuchu byl slyšet až ve Skandinávii. Při výbuchu vulkán vypustil spoustu sopečného prachu a popela, který pokryl ostrov 30 m příkrovem. Moře v okolí bylo pokryto pemzou v okruhu mnoha kilometrů. Sídla civilizace byla zcela pemzou zakryta. Pak došlo k ničivé explozi díky níž došlo k potopení celé střední i západní části ostrova a vymazání civilizace jejíž slávu již dnes připomínají jen vykopávky v Akrotiri. 

Podívejte se jak ostrov vypadal kdysi a jak vypadá dnes.

 

 Santorini Fira

 

Fira

Hlavním městem je od počátku 19. století. Toto krásné město doslova visící na hraně útesu můžete navštívit dvěma způsoby přes vnitrozemí a z přístavu odkud vede lanovka. Ti co chtějí vyzkoušet své síly mohou cestu podniknout pěšky asi 600 kroky do hodně prudkého svahu. Jsou zde také oslíci, kteří vás až do města Fira vyvezou za drobnou úplatu jejich vodičům. Celá procházka městem je samotným zážitkem. Malé domky, zapuštěné do skály, mají výhled na moře nebo do krajiny. Všechny krásně spolu přímo na děsivé hraně útesu tvoří nezapomenutelný a nádherný pohled, který jinde na světě nenajdete. Terasy domů nejsou vlastně terasami, ale balkony nebo průchody s klenbami, arkádami a malými bílými zdobenými fasádami. Žádný dům nemá ostrou hranu, vše je krásně zakřivené což dává místní architektuře unikátnost. Ve městě můžete navštívit místní barvitý trh, nakupovat v uličkách nebo jen bloumat a obdivovat nádherné výhledy na kaldéru, nádherné domy nebo nespočetně mnoho krásných kostelíků města Fira. Za návštěvu stojí místní archeologické muzeum kde najdete sbírky a předměty ze starověké Thery. 

 

     

Klášter Profitis Ilias

   

Klášter Profitis Ilias

Klášter se nachází na vrcholku stejnojmenné hory, ve výšce 550m. Stavba byla započata v r. 1771 mnichy Jáchymem a Gabrielem. Oba muži, s dovolením a s pomocí thérského biskupa Zacharie, se dokázali domoci povolení cařihradského Patriarchy Cyrila ke stavbě kláštera. Nový klášter tak vyrůstal pod duchovní ochranou Patriarchátu a nesl i titul Patriarchální klášter. Stavba, kterou dnes vidíme, je větší než stavba původní. Svou současnou podobu stavba získala v 19. stol., kdy řecký král Othon byl zdejší krajinou okouzlen a dal popud k rozšíření kláštera. Klášterní muzeum oplývá bohatstvím církevních předmětů nevyčíslitelné hodnoty. Kromě ostatků svatých jsou tu ikony z 15. -18 stol., zlatem vyšívané ornáty, diamanty pokrytý mitra patriarchy Grigorie, ve stříbře vázané rukopisy, železný kříž z 12 stol.  

     

Santorini Vulkán Nea Kameni

 

 Palea Kameni a Nea Kameni

Po zničení ostrova a vzniku kaldéry zůstal vulkán po dobu asi 1500 let nečinný. Tak dlouhou dobu potřeboval zdánlivě spící vulkán, aby se probudil k nové aktivitě. Vulkán začal být činný pod mořskou hladinou v centru kaldéry. Naštěstí žádná z dalších erupcí neměla takovou intenzitu a ničivou sílu jako výbuch 1500 let př. Kr. Jedny z těchto dalších erupcí v roce 197 př. Kr. vytvořil z lávy ostrov Palea Kameni a někdy kolem roku 1570 po Kr. pak ostrůvek Nea Kameni. Další erupce už jsou podrobně popsány. V květnu 1707 došlo k erupci a vulkán byl činný pět let. Pak po 155 letech 20.2.1866 došlo k silnému výbuchu a následně se po dobu čtyř let vulkán neuklidnil. Během této doby vznikly kupole Georgios a Afroeresa, které se později spojily s Nea Kameni. 20. století neyblo pro vulkán stoletím klidu. V srpnu až květnu 1926 vulkán obnovil svou aktivitu, k dalším erupcím docházelo v průběhu ledna až března 1928. V roce 1939 došlo k další erupci kdy byl vulkán činný po dva roky. Poslední aktivita podmořského obra byla zaznamenána během ledna 1950. Výsledkem všech těchto erupcí byl vnik několika výronů, které se v průběhu let 1925 až 1950 spojily do jednoho celkju známého jak Nea Kameni což v překladu znamená nové spálené ostrovy.

V roce 1956 otřáslo ostrovem Santorini silné zemětřesení, ale naštěstí nedošlo k očekávanému výbuchu sopky. I tak došlo k obrovským škodám a bohužel i k usmrcení 57 lidí.

Horké výdech a sirnaté výpary vycházejí u kráteru trvale. Každý den k Nea Kameni vyjíždějí lodě na výlety a vy tak můžete vidět co dokáže příroda a vykoupat se v termálních pramenech vyvěrající v moři. 

     

Santorini - Oia

 

OIA

Vzdálenost po vydlážděné silnici, která dělí Oiu od Firy nepřesahuje 10 km. Malé domky zaříznuté do skály, domy s jejich schodišti a neoklasickou architekturou, s bělovou a okrem, jako převažujícími barvami, stěnami zdobenými kamínky, kvádříky dlažebních kamenů a květinami vytvářejí harmonický a velmi působivý obraz celé velké vesnice. Náměstíčko je vlastně balkonem hledícím na kalderu. Pohled na vulkán a na nekonečnost moře nabývá při pohledu odtud zcela nových dimenzí. Bohatství místních obyvatel v minulém století je dokumentováno exponáty Námořního muzea v Oia.

Obyvatelé Oia byli námořníky a během minulého století velmi zbohatli. Ozdobili svou vesnici neoklasickými stavbami, které dnes jsou svědky doby nenávratně minulé. Kostel Aghiou Sazontos – Spasitele byl postaven před r. 1680. Ti kdo milují západ slunce, na ten zdejší nikdy nezapomenou.

       

Santorini - Perissa

 

 

Perissa

Tato oblast patří společně s Kamari mezi hlavní letoviska na Santorini. Letoviska odděluje mohutný skalnatý výběžek, na jehož vrcholu objevíte pozůstatky z nejstarších míst na světě - starobylé Théry, jejíž existence se datuje do doby před více než 3000 lety. Perissa je známá několikametrovou překrásnou dlouhou pláží s černým pískem, vodním parkem, letními restauracemi a plážovými bary, tavernami, diskotékami, obchody. Vzdálenost od města Fira je 15 km, spoj mezi městy je zajištěn autobusovou dopravou. Perissa je příjemné letní středisko vhodné pro ty, kteří chtějí bavit, odpočívat na krásné pláži a užívat si dovolenou plnými doušky.

 

     

Santorini - Kamari

 

Kamari

Moderní turistické středisko, které se trvale rozvíjí, je asi 10 km vzdáleno od Firy v jihozápadním směru. Dominantou vesnice je kostel. Na tomto území bylo nalezeno množství starobylých artifaktů. Byla zde totiž starobylá Oia, přístav tehdejšího hlavního města Théry. Lokalita má mnohakilometrovou pláž tvořenou černým pískem a oblázky. Moře a slunce je zde možné si užívat opravdu do sytosti.

     
     

 

Najdeme Vám dovolenou dle Vašich představ